EN BM
PERIHAL
SUKAN SEA
SUKAN PARA
UPACARA
SERTAI KAMI
MEDIA
PANDUAN BANDAR
KL2017
Jenama & Maskot
Lagu
Sejarah
Green Games
Pungutan Pingat
Jadual
Atlet
Pungutan Pingat
Jadual Sukan
Atlet
Pas Masuk
Larian Baton Bangkit Bersama
Larian Obor
WAU Factor
Periksa Status Anda
Penaja
Pengumuman
Berita
Siaran Akhbar
Galeri
Stadium Digital
Tempat Menarik
Panduan Destinasi
Panduan Perjalanan
Maklumat Berguna
MENU
  1. laman utama
  2. Sertai Kami
  3. Penaja
  4. MALAYSIA AIRPORTS
MALAYSIA AIRPORTS

Ajinomoto

Malaysia Airports mengurus dan mengendalikan kesemua 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia serta sebuah lapangan terbang antarabangsa di Istanbul, Turki. Lapangan terbang di Malaysia yang berada di bawah kenadliannya merangkumi lima lapangan terbang antarabangsa, 16 lapangan terbang domestik dan 18 padang terbang. Ia juga menyediakan pengurusan lapangan terbang dan perkhidmatan teknikal bagi pembangunan, operasi, penyelenggaraan dan pengurusan lapangan terbang antarabangsa di luar negara.

Pada 30 November 1999, Malaysia Airports menjadi syarikat pengurusan lapangan terbang yang pertama disenaraikan di pasaran saham di Asia.

Terbaru, lapangan terbang utamanya iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah diundi sebagai Lapangan Terbang Ketiga Terbaik SkyTrax di bawah kategori 40 – 50 juta orang setahun. Pada tahun 2014, syarikat ini juga menerima anugerah Lapangan Terbang Terbesar Tahun 2014 di CAPA Awards bagi Kecemerlangan dalam Industri Penerbangan Asia Pasifik 2014.

Dengan kehadiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) sebagai terminal penerbangan terbesar dunia untuk syarikat penerbangan tambang rendah, KLIA sedang di dalam usaha untuk menjadi pilihan hab utama di ASEAN. Selama bertahun, Malaysia Aiports dan lapangan terbang di bawah kendaliannya seringkali menerima pelbagai anugerah lain yang mengiktiraf komitment syarikat terhadap kecemerlangan di dalam pelbagai bidang seperti perkhidmatan, keterlibatan, tanggungjawab korporat dan urus tadbir.

Malaysia Airports disenaraikan dalam saham Papan Utama di Bursa Saham Kuala Lumpur.


PENAJA EMAS LAIN